Preizkus smo se odpravili opravljati v Italijo, v klub Sheepdog Isontino, k inštruktorici Martini Bossi.
Na preiskusu so tako bili Timi, Šapka, Dessa, Dita, Ferris, Kellan, Taja, Kenny, Tisa in Daisy. Vsi so prvič srečali ovce in prvič dobili dovoljenje, da se z njimi lahko igrajo.


Vedno znova me preseneti transformacija, ki se zgodi, ko se borderji srečajo z ovcami. Vseeno je, v koliko pernic so zaviti, vseeno je, kje živijo in vseeno je ali so mestni ali podeželski psi. Kri ni voda in stoletje in pol uporabe v taki obliki, kot so sedaj, se pokaže najkasneje v pol minute po tem, ko stopijo v veliki krog. Tudi naši psi so se prelevili. Čudovito je bilo gledati, kako so kuži, ki so bili še nedolgo tega mali krtki in mali papci, pa plišasti medvedki in nekateri že adolescenti, postali - pastirji.


Kar se naju, kot vzreditelja, tiče, sva svoje delo opravila. Naši psi so sposobni opravljati nalogo, za katero so bili vzrejeni. Na njihovih lastnikih pa je, da se odločijo, in delo dokončajo, ali pa s svojimi kuži živijo na način, kot so do sedaj, vedoč, da so njihovi živalce v resnici pravi delovni psi.


Čeprav rezultati niso pomembni, posebej vedoč, da so vsi psi prešli 60 % (30 točk), pa vseeno velja povedati, da se je najbolje odrezal Timi (Charming Chad SDO), ki je osvojil kar 49 od 50 možnih točk! Way to go, Timi.


Tudi naša nova kardelnica Daisy je bila na preizkusu. Kot se za 4 mesečno pastirico spodobi, je ovce vzljubila na tretji pogled. A ko jih je, jih ni več izpustila iz oči. In to ji je prinesli 46 točk! Bravo, naša mala siva miš.
Čisto na koncu še - super nama je bilo z vami. In hvala Martina, Maurizio in Giulia za organizacijo in lep dan.